LORDS OF THE RING


jewelstalkischeap
Kunstnerne som laget Keith Richards’ hodeskallering ble lei av at alle påsto at de hadde lagd den og solgte dårlige kopier. Nå har de selv gjenskapt ikonet.

Tekst: Tone Sutterud (A-Magasinet 2009)

Den er verdens kanskje mest berømte ring og har knapt vært av Keith Richards’ hånd de siste 30 årene. I 1978 fikk Rolling Stones-gitaristen hodeskalleringen i bursdagsgave av smykkekunstnerne og skulptørene David Courts og Bill Hackett. De holdt på å lage et 45 cm høyt menneskeskjelett, og da skallen kom ut av støpeformen, slo det dem at dette kunne bli en perfekt ring. Siden de var bedt på Richards’ fødselsdagsfest i New York, havnet den altså på gitaristens finger.
LORDS Of THE RING: David Courts & Bill Hackett laget den opprinnelige skalleringen til Keith Richards i 1978. Foto: Duncan Sanderson.
LORDS OF THE RING: David Courts & Bill
Hackett laget den opprinnelige skalleringen til
Keith Richards i 1978. Foto: Duncan Sanderson.

At den endte akkurat der skulle vise seg å være en genistrek. – Keith har visst glemt at den var en gave, han sier “da vi lagde ringen,” som om den var hans design, sier Courts med et flir. – Men alt han har kjøpt eller fått av oss, er våre design. Med ett unntak: Armbåndet han alltid går med var hans ide, det er en kopi av noen greier han så på en båt.

De legger likevel ikke skjul på at de ikke ville opplevd den samme suksessen hvis ikke Keith hadde gjort ringen til et slikt ikon. – Keith gjorde den ringen synonym med rock’n’roll, sier Hackett. - Vi har alltid vært smigret av Keiths “patronage”. Han har råd til å kjøpe hva han vil, men Cartier interesserer ham ikke. Han kjøper smykkene sine av kunstnere, i motsetning til Mick Jagger, som alltid har “merke”-smykker.

Courts har kjent Richards siden 60-åra. Som Keith sa i et intervju i 1997: - David Courts og jeg har vært venner altfor lenge – siden 1966? Fordi vi begge kom fra kunstskole-mafiaen i London på 60-tallet, fant vi straks tonen. Courts og Hackett-knokler er av førstekvalitet – sjekk hodeskallen min.

Likesom Art Nouveu-kunstnerne er Courts og Hackett fascinert av naturens linjer. – Gå inn i en eksklusiv gullsmedbutikk og se på et smykke som forestiller et dyr, sier David. – Du vil oppdage at det er todimensjonalt og flatt. Når vi lager et dyr, studerer og fotograferer vi det fra alle vinkler før vi begynner. Vi vil fange liv i våre smykker.

Courts’ og Hacketts smykker har noe smygende sensuelt over seg, de følger kroppens bevegelser. Et armbånd som er utstilt i Victoria & Albert Museum er en tro kopi av et slangeskjelett. En lås i kjeven “biter’ tak i ett av leddene, slik at halen beveger seg nedover hånden som om den var levende. Skalleringen er nesten grotesk naturtro.
Picture 22
NEW SKULL RING: Courts & Hackett har
laget en ny hodeskallering basert på Keith
Richards'opprinnelige. Keith fikk den første.


Hvorfor denne fascinasjonen med skaller og skjeletter?

- Keith sier at for ham er det et symbol på at vi alle er like under huden, sier Courts. – Men for meg er det en guttegreie, det kommer fra bildene i tegneserier. Jeg har også alltid vært fascinert av gamle våpen, etter at faren min tok meg med for å se Wallis-samlingen da jeg var liten. Hackett forteller at han nesten ble utvist fra barneskolen etter et forsøk på å støpe et jernsverd da han var bare ti år.

På Royal College of Art fant Courts og Hackett uttrykk for iderikdommen. De måtte utvikle sin egen stil, siden moten på 60-tallet var grove, røffe, abstrakte smykker. Men Londons kunstakademier i 60-åra hadde studenter som Keith Richards, Charlie Watts, Ronnie Wood, Ray Davies og Bryan Ferry, og blant rockeeliten fant de to smykkekunstnerne sine kunder.

Keith Richards har i dag verdens største Courts & Hackett-samling, blant annet en skulptur lagd av en ekte katteskalle med gull- og rubintenner, og et hjerte med en dolk gjennom. Da Richards forlovet seg med Patti Hansen i 1983, fant han en 4 karats burmesisk rubin i en antikvitetsforretning i New York. Courts og Hackett fikk frie hender til å utforme ringen, og resultatet ble et utsøkt Nouveau-inspirert vinrankedesign rundt rubinen.
winged_serpent
WINGED SERPENT:
Slangearmbåndet er leddet
som et ekte slangeskjelett
og er permanent utstilt i
Victoria & Albert Museum.
London.
Som kunstnere mer enn gullsmeder har de alltid tatt så lang tid som de trengte. Det har resultert i en liten produksjon, og de har kunnet arbeide med et smykke i flere år. Prisene er blitt deretter; helt tilbake på 70-tallet kostet en Courts & Hackett fra 5000 pund og oppover.

De har hatt flere tilbud om samarbeid med gullsmedbutikker, men fordi kvaliteten ville måtte reduseres for kostnadens skyld, har de alltid takket nei. Til gjengjeld er de blitt innkjøpt av V&A og det engelske gullsmedlauget, og på oppdrag fra De Beers laget de diamanttrofeet til Ascot-løpene i 1977.

Den opprinnelige ringen ble aldri kopiert. Av respekt for Richards ødela Courts og Hackett støpeformen. Men ringen startet en mote i hodeskallesmykker. Opp gjennom årene har hundrevis av gullsmeder påstått å ha laget ringen, og solgt de dårligste kopier. Da Hackett leste at smykkebutikken “The Crazy Pig” (som åpnet i 1992) påsto å ha laget ringen, og så de såkalte “kopiene”, syntes han at nok fikk være nok. Han kontaktet Courts, som i sin tur kontaktet Richards, for å få hans “velsignelse”. For 18 måneder siden gjenopptok de samarbeidet, etter å ha jobbet hver for seg siden år 2000.
Akkurat som i gamle dager tok de utgangspunkt i en ekte skalle. - En hodeskalle er ikke glatt, den har skjøter og sprekker, sier Bill. – Ringen var faktisk utrolig vanskelig å lage, for en rund skalle og en ring er egentlig uforenlig. Vi måtte klemme skallen litt flatere uten å miste detaljene.

Det tok dem ni måneder å perfeksjonere skallen. Tennene ble satt inn en for en. På kvinneringen ble tennene for små og skjøre, så de måtte armeres bak. Hittil har de produsert 80 ringer fra den samme støpeformen. Mange er blitt solgt i Japan, der det fins en Courts & Hackett fanklubb.

Picture 23 Picture 25 Picture 24
HAPPY BIRTHDAY BOB DYLAN: Keith Richards' bursdagspresang til Bob Dylans 50-årsdag, av Courts & Hackett. KEITH RICHARDS ENGAGEMENT:
Courts & Hacketts Noveau-inspirerte vinrankedesign rundt en 4 karats rubin var Richards' forlovelsesring til Patti Hansen i 1983.
THE ORIGINAL SKELETON: Statuen av et menneskeskjelett som inspirerte Richards' hodeskallering. Gitaristen kjøpte statuen.


30 harde år hadde slitt detaljene av Keiths Richards’ opprinnelige ring. Selvsagt fikk han den første kopien, komplett med en gulltann og ingraveringen Number One på innsiden. Imens er Keith blitt sett med en annen skallering, med gulltørkle, en gave fra Johnny Depp etter “Pirates of the Caribbean”. Men nå har Keith selv en kopi av ringen som han gjorde til selve symbolet på rock.

www.courtsandhackett.com

En kopi av Keith Richards’ hodeskallering i sølv koster £ 300.