ALT SOM GLITRERDet glitrer. Skinner. Funkler. Skimrer. Gnistrer. Gløder. Nyttårsaften vil vi konkurrere med fyrverkeriet og dekorasjonenes briljans.

Tekst: Tone Sutterud
Foto: Monika Bengtsson

Glitter sprer seg mer aggressivt enn et virus, men har ingen naturlig fiende bortsett fra god smak. På samme måte som en brud gir etter for en uforklarlig tilbøyelighet til å iføre seg en bløtkakeliknende kreasjon når hun skrider opp kirkegulvet, føler vi i julen og særlig nyttårsaften en uimotståelig trang til å iføre oss glitrende klær og gnistrende tilbehør som vi resten av året henviser til en plass bakerst i skapet, langt fra motepolitiets kritiske blikk.

Foto: Monika Bengtsson

Skjønt vi glitrer nå det meste av året. Innen erotisk mote og blant “rhinestone-cowboys” går diamanter og strass aldri av moten. Glitrende kjoler, bluser, jakker og tilbehør preget motemessene også for neste vår og sommer. Vi glitrer fra daggry til skumring, om ikke annet så med en logo på et ellers sporty antrekk. Glitteret gir et friskt pust til hverdagsklærne våre – nå skal vi gnistre både under lamper og i sollys.

Ifølge den amerikanske glitterprodusenten Meadowbrook er glitterets viktigste oppgave “å pryde et ellers enkelt produkt. Å ha på glitter gir det briljans, glans, refleksjon og “smell”. Det får et produkt til å utprege seg som dynamisk og unikt i forhold til flatt fargede alternativer. Glitter får produkter til å hoppe av hyllene.”

Glimmer, muskovitt eller mica, som det heter på engelsk, er et naturlig utvunnet mineral som er blitt brukt som glitter i tusener av år. Kantene er ujevne, og avhengig av flakenes tykkelse og renhet kan det være hvitt, klart eller ha et mer grumsete utseende.

De eldste glimmergruvene er funnet i Nord-Amerika, men den første dokumenterte bruken er fra Romerriket, der det i glitterform ble brukt på gulvet i arenaen i Circus Maximus. På 1760-tallet rapporterte kaptein Cook at indianerne i Noothasundet brukte glimmer på huden. Fint pulverisert glimmer brukes i dag bl.a. til å gi perlemorsglans til sjampo og andre tykke emulsjoner. I pudder, leppestift og øyenskygge reflekterer det lys og gir en silkemyk følelse.

Naturlig perlemor framstilles av fiskeskjell eller innsiden av perlemuslinger. Kleopatra drakk knuste perler i vin i sine overdådighetsdyster med Markus Antonius. Siden begynnelsen av 1900-tallet er perlemor blitt brukt til å framstille kunstige perler og senere som tilføring av perlemorsskimring i neglelakk.

Men det meste som glitrer i dag er framstilt av plast, aluminium, akryl og polyester. Plastglitter kommer i mange fasonger og effekter, sekskantet, åttekantet, firkantet, rektangulært og i striper – holografisk, perlemorsskimrende og blankt. Polyester metalliseres under vakuum med aluminium eller rent sølv. Den metalliserte polyesterfilmen kan også fås i ruller eller spoler, og man kan anskaffe en glitterklipper og lage sitt eget.

Syntetisk dyrkede edelsteiner og halvedelsteiner har også gjort det mulig for selv de med beskjedent budsjett å gnistre om kapp med dem som liker å iføre seg en liten formue på julefesten. Steiner som cubic zirconia og syntetiske topaser og safirer er mer perfekt utformet enn ekte steiner, men vær på vakt – de utgis og prises iblant som ekte steiner.

Glitter har endeløse anvendelser, i plastikk- og leketøyindustrien, kosmetikk og klær. Det dekorerer kort og gavepapir, og millioner av juletrekuler og dekorasjoner pyntes med glitter. Og de utallige tonn glitter, syntetiske steiner og paljetter som går med til kostymer og flåter i karnevalene hver februar må i seg selv være nok til å holde industrien flytende. For ikke å snakke om alt glitteret som eksploderer skimrende på nattehimmelen verden over nyttårsaften og ved andre markeringer.

Så glitter hører jul og nyttår til. Den største utfordringen er hvordan man skal balansere den totale glitteroverdosen i høytiden. Et godt råd er det å begrense glitteret til tilbehøret. Belter, vesker og sko skimrer og glitrer mer diskret enn et helt antrekk. Du kan også la sminken stå for skimringen. Metallisk, kraftig Biba-sminke er tilbake i motebildet. Likeså løse “diamanter” limt på huden eller skimmer på de bare kroppspartiene.

Glitrende sko kan være diskret. Har du ikke råd til Dorothys rubinsko, så finn på. Lag skosmykker, med gullsløyfer, krystallkroneprismer og gamle øredobber. Bruker du fjær, blomster eller glitter, bør du holde håret enkelt og chic. Velg en chignon eller en slank hestehale med en lokk surret rundt underfra, eller med en enkel strass-spenne.

Enten du liker å se ut som salig Liberace eller foretrekker en mer underfundig stilerklæring, er glitter ikke til å unngå i julen. Eller januar. Eller februar. Eller mars. For det er med glitter som med sand; du kan grave partikler ut av navlen eller datamaskintastaturet måneder etter at du har vært i berøring med det. Har du gitt det husrom, blir du aldri kvitt det.